11. jul, 2022

Jekt i Trollfjorden

På vei inn i Trollfjorden møtte vi denne jekta.

En jekt er en liten bred frakteskute som har transportert tørrfisk og saltfisk sørover fra

I starten av lofotfisket leverte fiskerne fangsten ferdig flekket direkte i jekta der den ble saltet og stablet. Så ble fisken transportert sørover for å bli tørket til klippfisk. Når jektene var fulle ble resten av fangsten hengt på hjell og tørket til tørrfisk.

Nord-Norge og varer og forsyninger nordover helt siden middelalderen og fram til tidlig på 1900 tallet. De første jekten var uten dekk, med en mast med råseil og toppseil. De var klinkbygget og plattgattet.

Tørrfisk har vært eksportert fra Nord-Norge i mer enn 1000 år. Klippfisk noe kortere. ca. fra 1600 tallet. Dette har vært en av de viktigste inntektskilden for Norge opp igjennom historien.

Stablene av tørrfisk i jekta kunne rekke langt opp på maste, og det var viktig å få god bør sørover for det å krysse seg nedover var ikke til å tenke på.

Det var nok en rimelig rufsete odør i rorbuene der 8 mann bodde på ett rom. Først rodde de fiske i åpne båter, prekeverte fangsten, lempa den i jekta eller hang den på hjell for så å gå til sliten til ro etter å ha spist. Så sov de i køyer mens sjøklærne av ull tørket ved ovnen fulle av fiskeblod, levertran og svette.