1. aug, 2021

Vågakallen

Her står han " Vågakallen " med råa på nakken og speider over Vestfjorden mot Landego.

Vågakallen er jo egentlig fjellet, men denne lille gubben oppe i skaret måtte førstereisgutta, eller "skårungan" lokalt, hilse på med lua når de passerte for første gang for å vise fjellet respekt. Man kan se han fra leia mellom Kalle og Henningsvær, men du skal følge godt med for han er bare framme en liten stund.

Vågakallen er 943 meter over havet, men ble tidligere regnet som Norges høyeste fjell. Ikke i meter over havet, men det fjellet som er høyest fra bakken og opp. Man regner visst ikke på den måten lenger, men det er logisk.

Vågakallen ble første gang besteget i 1889. Nå i disse toppturtider er det mange som er på toppen hvert år. Er man i bra fysisk form og ikke redd for høyde, er det forholdsvis greit å komme opp fra Henningsvær, men det er visst en litt kilen egg som må forseres der det er 400 meter fritt fall til begge sider.

Fjellet har hatt betydning som landemerke for sjøfarende så lenge man har seilt på havet her oppe, og det er ingen som ikke sier til seg selv " der er Vågakallen " når de kommer over Vestfjorden.