17. jul, 2021

Multer

Nå er multene modne, noen i hvert fall.

Hva er det med disse bæra som avstedkommer så mye ufred i landet. Særlig her nord. I gamle dager var multer et viktig tilskudd om vinteren. De var en viktig kilde til C-vitamin og de inneholdt benzonsyre noe som gjør dem nærmest selvkonserverende. Sjøfolk hadde ofte tønner med multe med seg for å holde sjørbuken unna. For 110 år siden kom loven som regulerte plukking av bær og blomster i naturen. I prinsippet var det fritt for alle å nytte naturens goder unntatt multer i Nordland, Troms og Finnmark. Der var det straffbart å plukke multer på annen manns grund uten tillatelse. Unntatt var det du spiste på stedet. Nå er det friluftsloven og ikke straffeloven som regulerer multeplukkinga. Nå må grunneier spesifikt opplyse om at multepukking er forbudt, særlig hvis det er del av næring, men fortsatt er det slik at du kan plukke det du spiser på stedet. Så nå er det bare å ta med visp, fløte og sukker ut i multemyra og ta juledesserten på forskudd.

Det er heller ikke bra å plukke kart. Det var også straffbart, men det var ikke noen prioritert oppgave i politiet å kontrollere bærbøtter, så det forbudet bortfalt, men fortsatt er det slik at skammen kan henge ved i generasjoner dersom det skrangler i bøtta når du kommer hjem.

Det skrangla ikke i bøtta til Brita og hun hadde eiendomsbesitters tillatelse til å plukke, men hun kunne ikke vente til etter fotografering med å ta en jafs.