6. jul, 2021

Fra Brønnøysund til Vega.

Lang morgen. 12 timers økta i går sitter i kroppen, men nå er vi i Nordland.

Vi valgte bort Ylvingen til fordel for Vega, den største øya i verdensarvområdet. Ca. 3 timer fra Brønnøysund. Vega fikk status som verdensarvområde i 2004. Ikke på grunn av flott arkitektur eller store monumenter, men som en heder til menneskene som har skapt dette unike kulturlandskapet helt her ute i havet. Symbiosen mellom mennesker og ærfugl er unik i verden. Det er funnet arkeologiske spor etter mennesker på Vega som er 10000 år gamle.

Hårek fra Tjøtta utkjempet et regulært slag med en annen grobian om retten til selfangst, fiske og ederdunsanking i øyriket for 1000 år siden.

I havet mellom Brønnøysund og Vega kan du nordover se de 7 søstre. I sør ligger Torghatten med hullet. Sammen med Lekamøya, Vågakallen, Hestmannen og Suliskongen utgjør de hovedpersonene i trollenes drama om Hestmannen og Lekamøya.

Utenfor Kalle i Lofoten skal vi hilse på Hestmannens far Vågakallen og høre hva han mener om sønnens eskapader, men før det er det nye eventyr i vente.

Vi så Møya på Leka nede i Trøndelag. På bildet av søstrene ser dere den yngste og slankeste - Botnkrona, Gryfoten så Skjeringen, så Tvillingene, deretter Kvesstinden- og lengst sør den eldste Breitinden.