12. jun, 2021

Bergen farvel

De er spreke disse eldre bergenseren. Både Marits far og senere Astrid N. som kom til lunsj, klatret lettvint om bord i GrandMa.

Den siste shillingsbollen er spist og vi tar farvel med Bergen. Av Marit fikk vi en vakker Rododendron bukett. Marit er Britas tremenning og er fra en gren av familien hun ikke har hatt kontakt med på mange år. Nå er kontakten gjenopprettet takket være fetter Sture i Allingsås.

Rododendron trives her på Vestlandet. Alle hus med respekt for seg selv har en diger Rododendronbusk i hagen, men vet de at det er lyng de har i hagen.

Apropos lyng.

Astri N. som vi ble kjent med i Spania var i Barcelona en sommer sammen med noen venninner. En av dem fikk en telefon fra mannen da damene var på restaurant.

Shillingsboller har navn etter hva de kostet. På slutten av 1800 tallet tilsvarte en shilling

" Brann på Sotra " var meldingen i telefonen. " Eg drit vel i den fotballen" sa venninna til Astrid N. Det var forrige gang det var lyngbrann på Sotra. Nå velsigner de vel regnværet så de kan få kontroll over årets brann.

Ca. 3,3 øre. etter dagens verdi ca. kr. 2,26. Man kan undres over om man om 150 år går til bakeren og skal ha en "30 kroners kneip", gjerne delt opp.